Bildiğiniz üzere amatör olarak fotoğraf sanatı ile ilgilenmekteyim. Ayrıca yaklaşık 12 yaşından beri seyahat etmekteyim. Uzun zamandır aklımızda olan Doğu Ekspresi ile Kars seyahatimizi bu yıl gerçekleştirmeye karar verdik. Her biri konusunda bence uzman olan fotoğrafçı arkadaşlarımız ile hemen çalışmalara başladık (Serdar Süyün, Bülent Ermeç, Cemal Onur Uçan ve Uğur Demirbilek) ve iyi bir plan yapmaya karar verdik. İşte bu planı aşama aşama sizlerle paylaşacağız ki sizlerde bu harika yolculuğa iyi bir şekilde hazırlanın.
1- Tarih Belirleme: Bizler 4 kişi özel sektörde ve kamu da çalışmaktayız. İşe önce bir whatsapp grubu kurmakla başlamak sanırım günümüzün olmazsa olmazı. Her birimiz kendi iş yoğunluğuna göre bir tarih belirleyip söyledi ve son olarak 1 hafta ileri, 1 hafta geri olacak şekilde ortak bir tarihte buluştuk. Bu ortak tarihi belirledikten sonra Gidiş-Gelişin kaç gün tutacağını hesaplamak istedik. İşte bunun için ise 2. madde otomatik olarak ortaya çıktı.
2- Gezi Planı: Yaptığımız seyahatlerde hiç bir planın EN DOĞRU PLAN OLMADIĞINI her zaman gördük ve yaşadık. En başarılı plan yaklaşık %80'i tutan plandır. Çünkü sizin dışınızda gelişen koşullarda var. Örnek Kars gibi iklimi sert bir yere gidiyorsanız iklim koşulları sizin planınızı her zaman değiştirebilir. İnternette yaptığımız uzun araştırmalar ve giden arkadaşlarımızdan aldığımız tavsiyeler neticesinde 6 günlük bir plan yaptık. Bunun 2 günü yolda geçecek 4 gününü ise Kars'a ayıracağız.
3- Tren Bileti: Bildiğiniz üzere son 2-3 yıldır Doğu Express'inde bir talep patlaması var. En zor konu bence bilet bulma. Biletler TCDD'nin internet sitesinden, cep telefonu uygulamasından ve gişeden satılmakta. TCDD vagon sayısının bir kısmını internetten bir kısmını ise gişeden satmakta. Tabi ki maalesef bir kısmını ise tur firmalarına vermekte. Zaten internette araştırırsanız tren bileti dahil Kars turlarını hemen görürsünüz. Biletler gideceğiniz tarihten 28 gün önce açılıyor. Genelde sabah 07:45'de aktif hale geliyor. İnanılmaz bir talep olduğu için 1 dk gibi kısa bir sürede bilet bitiyor. Hadi gelin şimdi size bilet almak için bir ki püf noktası vereyim.
A) TCDD'den e-bilet almak için ya bilgisayardan yada cep telefonu uygulamasından girmeniz gerekmekte. Cep telefonu uygulaması daha pratik ve kullanışlı.(https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bilsag.tcdd) Sebebi şu; Ankara - Kars olarak işaretlediniz, kişi sayısını seçtiniz ve tarihi şeçtiniz. Karşınıza çıkan Vagon şeçeneklerinden birini işaretlediniz ve şansınızı denediniz. Karşınıza çıkan koltuk seçme seçeneklerine baktınız ve hepsi dolu görünmekte. İşte işin aslı öyle değil. Sizden 3-5 saniye önce bu işlemi yapan kişinin bileti satın almak için 10 dk'sı var. Yada o kişi o esnada kendisine bilet bulduğu ama arkadaşlarına bulamadığı için o koltuktan vazgeçmekte. Yani sistem koltuğu 10 dakikalığına sizin için rezerve ediyor ve almanızı bekliyor. Eğer almazsanız koltuk tekrar boşa çıkıyor. İşte bu sebeple koltuklarda boş yer yok ise hemen sayfayı yenilemeniz gerekiyor. Yenileme işlemi esnasında internet sitesi her zaman değil ama bazen bilgileri tekrar girmenizi istiyor (tarih, gidilecek yerler, kişi sayısı gibi) buda size inanılmaz vakit kaybettiriyor.
B) Bildiğiniz üzere trende yer için 3 seçenek mevcut; 2+1 Pulman (bu arkadaşlar otobüs firmalarındaki rahat hattın karşılığıdır. Yani 1 sıra tekli koltuk ve 1 sıra ikili koltuk), Örtülü Kuşetli (4 Kişilik yataklı oda), 2 yataklı 1'inci Mevkii (adından da anlaşılacağı üzere 2 kişilik olan yataklı oda). Bu seyahati tercih edenler genelde örtülü kuşetli ve 2 yataklı 1'inci mevkii terçih etmekteler. Eee 25 saat yolculuk sürüyor. Bu yolculukta insan dinlenerek gitmek ister. İşte burada kritik bir bilgi vereyim. Diyelim 4 kişilik bir ekibiniz var ve 4 kişilik oda yada 2 kişilik odalardan bilet almak istiyorsunuz. İnanın almanız mucize gibi bir şey. 4 Kişilik bir ekibiniz var ise ekibi 2'ye bölün ve sabah 2 ayrı bilgisayar yada cep telefonundan deneyin. Biz ilk gün 4 kişilik odalardan şansımızı denedik ve sonuç hüsran. Ertesi gün ise 2 kişilik odalardan şansımızı denedik ve sonuç hüsran. Tek kişilik bilet alabildik. Bence herkes kendisi denesin ve A Maddesinde dediğimiz gibi sayfayı sürekli yenileyin. Sakın bilet yok demeyin. Umarım bu bilgiler sizlere yararlı olur. Biz bileti nasıl mı aldık? Ankara'dan bir arkadaşımızdan rica ettik ve oda gidiş-geliş bize örtülü kuşetli olacak şekilde yer aldı. Bizde nasipse 10-16 Şubat tarihlerinde bu seyahate çıkacağız.
4- Konaklama: Tarihi belirledik, yaklaşık planı yaptık, tren biletlerini aldık. Konaklama ile ilgili internetten ciddi araştırma yaptık. Öğretmen evi ve bir iki misafirhane (gecelik yaklaşık 25-30 TL) araştırdık lakin yer yok maalesef. Bizde mecbur otellere yöneldik. Otel olarak 8-10 seçenek var zaten ve fiyatları bir birine yakın (70-80 TL Kahvaltı dahil). okuduğumuz yorumlarda ve yaptığımız araştırmada biz Hotel Kent Ani de karar kıldık. 2 Kişilik odalarda kişi başı 70 TL'ye konaklayacağız. Diğer otellerinde fiyatları hemen hemen aynı. Kars çok büyük olmadığı için konaklanacak yerin konumu çok önemli değil ve otellerin çoğu merkezde. Şimdi araç kiralamak için araştırma yapıyoruz. Onuda sonuçlandırınca yazının 2'nci bölümünde yazar, bilgi veririz. Amacımız fotoğraf çekmek olduğu için başka gruplar ile hareket etmekten kaçınıyoruz.
5- Yararlı Bilgiler: Gezeceğimiz yerleri google maps üzerinde işaretleyerek kaydettik. O listeleri aşağıda sizlerle paylaşacağım. Ayrıca güzergahı merak edenler için TCDD güzergah haritasını paylaşıyorum. (Yüksek Çözünürlüklü)
Doğu Ekspres'inde su ve tuvalet kağıdı sorunu olmaktaymış. Buna dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Otomatik Gezi Rehberleri var. Gezerken sizlere rehber gibi anlatıp, geziden daha fazla bilgi almanıza yardımcı oluyor. Biz bu gezi için Piri uygulamasını tercih ediyoruz.
Son olarak gitmeye daha vaktimiz olduğu için her an her şeyi değiştirme şansımız var ve sizlerden gelecek tavsiyelere de açığız.
Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Kars ile ilgili yazımızın 2'inci Bölümünde sizlerle tekrar görüşmek üzere. Bizi ve seyahatlerimizi aşağıdaki sosyal mecralardan takip edebilirsiniz.
https://www.facebook.com/SerdarSuyunPhotography
https://www.instagram.com/serdarsuyunphotography
Kars Şehir Merkezi Dışında Gezilecek Yerler:
https://goo.gl/maps/N3wePYW96312
Kars Yemek Mekanları:
https://goo.gl/maps/ah2WfSZHzaJ2
Kars Cumhuriyet Mahallesi Gezilecek Yerler:
https://goo.gl/maps/2HUa4L8uyX42
Kars Ortakapı Mahallesi Gezilecek Yerler:
https://goo.gl/maps/uQUi65wH1NH2
Kars Yusufpaşa Mahallesi Gezilecek Yerler:
https://goo.gl/maps/ykuUbbPh3is
Kars Merkez Gezilecek Diğer Yerler:
https://goo.gl/maps/KwM3ZUWtAHF2
Kars Kaleiçi Bölgesi Gezilecek Yerler:
https://goo.gl/maps/bzffHyeECRm
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder