4 Haziran 2014 Çarşamba

Yıldırım (Şimşek) Fotoğrafı Nasıl Çekilir?


Merhaba arkadaşlar bugün ki yazımda sizlere, manzara fotoğrafçılığının olmazsa olmazlarından, doğanın kudretini bize en iyi anlatan karelerden, yıldırım fotoğrafı çekmekten bahsedeceğim.

Yazımın başında şunu belirtmeliyim ki yıldırım fotoğrafı çekmek için yaptığım ilk denemede hayal kırıklığına uğramıştım çünkü çekim yapmaya gittiğimde yağmur dinmek üzereydi ve bulutlar ise kadrajımda oldukça uzakta kalmışlardı.
Gelelim konumuza. Yıldırım fotoğrafı çekmek için sizlere bir takım tiyolar vereceğim. Bunları madde madde yazmak sizler açısından da daha yararlı olacaktır. Sizler bu tiyoları uyarlayarak daha güzel çekimler yapabilirsiniz.

1-      Yağmur (fırtına) başladı. Havada yıldırımlar ardı ardına çakıyor. Hızlı bir şekilde hazırlığımızı yapıp, hava açmadan çekim yapacağımız noktaya varmalıyız. Lakin önce hazırlık yapmamız gerek. Seri bir şekilde, yağmurluğumuzu, şapkamızı, şemsiyemizi ve su geçirmeyen ayakkabımızı yanımıza alıyoruz. Bunlar kendimizi korumak için. Fotoğraf makinemizi korumak içinse varsa özel yağmurluğu, yoksa streç film (makineyi sarıp, sudan korumak için), geniş açı objektif, sağlam bir tripod alıyoruz. Fazla malzeme size yağmurda işkence yapar ve ıslanma riski vardır, unutmayın.

2-      Ekipmanımızı hazırladıktan sonra çekim yapacağımız yere doğru yola koyuluyoruz. Çekim yağacağımız yer, şehrin genelinden yüksek olur ise daha etkili bir kadraj elde ederiz. Şöyle düşünün bulutlardan yıldırım çakıyor ve karemiz altında şehrin ışıkları var. Ben bu çekim için Antalya’da Mazı (Masa) Dağı denen, yüksek bir noktayı seçtim. Eğer benim kadar şanslı iseniz çekim yapacağınız yerde yağmur yağmıyor, onun yerine yağmur bulutları 8-10 km uzağınızda yıldırımlar çaktırıyorsa işiniz kolaylaşacaktır. Çekim yapacağınız yerde yağmur yağıyorsa yanınızda size yardımcı olacak, şemsiyenizi tutup sizin rahatça çalışmanızı sağlayacak bir yardımcı olması iyi olacaktır.

3-      Hemen çekime başlamayın. Önce 1-2 dakika gözlem yapın. Bulutların bazı noktalara daha çok yıldırım bıraktığını göreceksiniz. Etkili bir fotoğraf için doğru yıldırımları yakalamakta önemlidir. Gözlem yaptıktan sonra tripodunuzu kurun, fotoğraf makinenizi ıslanmayacak şekilde konumlandırın (özel yağmur kılıfları kullanın yada streç filmle makinenizi sarın).

4-      Gelelim çekim kısmına. Makineniz de 10-20mm arası geniş açı bir objektif takılı olursa iyi olur. Lakin ben bu çekimde daha başarılı sonuçları 70-300mm objektifimle aldım. Çünkü yıldırımlar oldukça uzaktaydı ve 18-55mm olan kit lensim kadraj olarak yetersiz kaldı. Ama bu sorun bana özel bir sorun yani siz geniş açı lens ile yağmur bulutlarına, doğru uzaklıkta iseniz sorun yaşamaz, aksine daha güzel kareler elde edersiniz. Fotoğraf çekmeye yeni başlayan arkadaşlar için bir uyarı enstantane, diyafram ve ISO arasındaki dengeyi bilmiyorsanız bu işe girmeyin çünkü bu ayarlarla oynayarak doğru süre ve pozlamayı yakalamanız lazım. Konumuza tekrar dönelim. Tripodumu kurdum, lensimi taktım, kadrajımı ayarlayıp, makinemi sabitledim. Daha sonra makinemi TV (S) moduna aldım. Bu mod enstantane öncelikli moddur. Bu mod diyafram değerini kendisi otomatik ayarlar, ISO’ya müdahale etme imkanı sunar.Enstantaneyi 8 saniyeye ayarladım, netlememi yaptım ve sarsıntıyı önlemek için otomatik zamanlayıcı ayarından  2 sn seçeneğini kullandım. Bir iki çekimden sonra çektiğim fotoğrafları lcd ekrandan inceleyerek bu değeri 4sn’ye düşürdüm ve makinemi otomatik zamanlayıcı ayarından C’yi seçerek ayarını da 10 yaptım. Böylece makinem 10sn saydıktan sonra ard arda 8 saniye pozlanan, 10 kare çekti. Aldığım sonuçları ise aşağıda beğenilerinize sunuyorum. Makine ayarlarını, siz yıldırım sıklığına, büyüklüğüne, kadrajınıza ve ışığınıza göre ayarlayıp farklı seçenekler kullanabilir, makinenizdeki manuel modda oynamalar yaparak farklı kareler de yakalayabilirsiniz. Umuyorum ki bu yazı sizlere yardımcı olur.


Otomatik Zamanlayıcıyı Ayarlama


Fotoğraf Makinesi Ayarları: f/4,5 - 8sn - ISO/100 - 33mm (4 Fotoğrafın birleştirilmiş hali)


Fotoğraf Makinesi Ayarları: f/4 - 8sn - ISO/100 - 75mm (7 Fotoğrafın birleştirilmiş hali)


Fotoğraf Makinesi Ayarları: f/4 - 8sn - ISO/100 - 75mm (8 Fotoğrafın birleştirilmiş hali)




Serdar SÜYÜN

2 yorum: